Postupak pripreme kefira za jednu osobu - Ukratko
Priprema kefira
Važno je napomenuti da se industrijski proizveden kefir ne izrađuje uz pomoć "tibetanske (kefirne) gljive", nego hmelja i kultura bakterija koje napitku daju isti ukus, ali ne i kvalitet.
Iz tog razloga, kefir je najbolje pripremiti u domaćoj radinosti.
Način priprave kefira veoma je jednostavan. Potrebno je samo mleko i tibetanske gljive, odnosno zrnca kefira.
Tradicionalno, za pripremu kefira se ne koristi metalno posuđe i pribor, jer mogu poništiti lekovito delovanje napitka.
Za pola litre kefira potrebno je dve kašike zrnaca i bilo kakvo mleko (kravlje, ovčje, kozje).
Mleko može biti kuvano ili nekuvano, no ne sme biti vruće već na sobnoj temperaturi.
Preporučuje se da mleko ne sadrži manje od 2,8% masnoće - što je sadržaj masnoće u mleku veći, kefir je bolji.
Postupak
Mleko sipati u staklenu ili u plastičnu posudu.
U mleko staviti zrnca.
Poklopiti gazom i ostaviti na sobnoj temperaturi 24 sata. Temperatura u prostoriji ne sme biti viša od 30 stepeni.
U roku od 24 sata mleko će se zgusnuti. Možete ga povremeno promešati u čisto da proverite gustinu.
Nakon toga, kefir je potrebno procediti (preporučuje se da koristite plastičnu cediljku), presuti ga u bocu i držati u frižideru.
Tibetansku gljivu (kefirna zrnca) potrebno je oprati hladnom ili mlakom vodom i ukoliko ne želite odmah da pravite sledeću turu kefira, možete zrnca ostaviti ostaviti u frižideru u hladnom mleku do iduće upotrebe .
Zrnca kefira će se vrlo brzo razmožiti, što će omogućiti dobijanje veće količine napitka.
Količina mleka za pravljenje kefira povećava se srazmerno količini zrnaca.
Napitak u cilju očuvanja zdravlja i vitalnosti možete piti svakodnevno.
Preporučuje da počnete sa 1 dcl i postupno povećavate količinu. U terapijske svrhe pijte jednu litru kefira dnevno.
- Kašiku gljive preliti sa 1/4 l ( 0,25l ) mleka.
- Nakon 24 sata promešati drvenom ili plastičnom kašikom, procediti kroz plastičnu cediljku (onu veću, ona za čaj je premala).
- Činite to nežno da ne oštetite gljivu. Proceđeno mleko popijte.
- Gljivu u cediljci oprati pod mlazom hladne vode.
- Ispranu gljivu staviti u čistu teglu, naliti mleko i promešati
- Teglu prekrivenu gazom držati na sobnoj temperaturi
Nije poželjno gljivu dodirivati prstima niti metalnim predmetima!
Držati na sobnoj temperaturi!
***
Priprema kefira
Važno je napomenuti da se industrijski proizveden kefir ne izrađuje uz pomoć "tibetanske (kefirne) gljive", nego hmelja i kultura bakterija koje napitku daju isti ukus, ali ne i kvalitet.
Iz tog razloga, kefir je najbolje pripremiti u domaćoj radinosti.
Način priprave kefira veoma je jednostavan. Potrebno je samo mleko i tibetanske gljive, odnosno zrnca kefira.
Tradicionalno, za pripremu kefira se ne koristi metalno posuđe i pribor, jer mogu poništiti lekovito delovanje napitka.
Za pola litre kefira potrebno je dve kašike zrnaca i bilo kakvo mleko (kravlje, ovčje, kozje).
Mleko može biti kuvano ili nekuvano, no ne sme biti vruće već na sobnoj temperaturi.
Preporučuje se da mleko ne sadrži manje od 2,8% masnoće - što je sadržaj masnoće u mleku veći, kefir je bolji.
Postupak
Mleko sipati u staklenu ili u plastičnu posudu.
U mleko staviti zrnca.
Poklopiti gazom i ostaviti na sobnoj temperaturi 24 sata. Temperatura u prostoriji ne sme biti viša od 30 stepeni.
U roku od 24 sata mleko će se zgusnuti. Možete ga povremeno promešati u čisto da proverite gustinu.
Nakon toga, kefir je potrebno procediti (preporučuje se da koristite plastičnu cediljku), presuti ga u bocu i držati u frižideru.
Tibetansku gljivu (kefirna zrnca) potrebno je oprati hladnom ili mlakom vodom i ukoliko ne želite odmah da pravite sledeću turu kefira, možete zrnca ostaviti ostaviti u frižideru u hladnom mleku do iduće upotrebe .
Zrnca kefira će se vrlo brzo razmožiti, što će omogućiti dobijanje veće količine napitka.
Količina mleka za pravljenje kefira povećava se srazmerno količini zrnaca.
Napitak u cilju očuvanja zdravlja i vitalnosti možete piti svakodnevno.
Preporučuje da počnete sa 1 dcl i postupno povećavate količinu. U terapijske svrhe pijte jednu litru kefira dnevno.
