Lekovita tibetanska gljiva (u narodu poznata i kao kefirna zrnca) je veoma lekovita gljiva iz Indije koju su gajili tibetanski monasi.

Poslednjih nekoliko godina intenzivno je ispitivana u Nemačkoj i mnogi stručnjaci se slažu da odlično deluje kao prevencija u očuvanju zdravlja kao i da delotvorno deluje na mnoge bolesti.


Osnovne karakteristike i dobrobiti kefirnih zrnaca (tibetanske gljive): 
  • Pomaže kod bolesti srca i obolelih srčanih krvnih sudova, razlaže holesterol u krvnim sudovima.
  • Reguliše probleme žuci, čisti žučne kanale, dvanaestopalačno crevo i razlaže žucni kamen.
  • Prirodno je sredstvo za potenciju kod žena i muškaraca.
  • Sama gljiva stvara antibiotike i leli upalna mesta u organizmu.
  • Reguliše krvni pritisak.
  • Poboljšava rad bubrega i kontroliše mokraćne puteve.
  • Zadržava metastaze i njihov dalji razvoj.
  • Sprečava brzo starenje.
  • Smanjuje osećaj zamora usled stresa.
  • Poseduje sve vitamine neophodne za život.

Način pripreme:
  • Kašiku gljive preliti sa 1/4 l ( 0,25 l ) mleka.
  • Nakon 24 sata promešati drvenom ili plastičnom kašikom, procediti kroz plastičnu cediljku (onu veću, ona za čaj je premala).
  • Činite to nežno da ne oštetite gljivu. Proceđeno mleko popijte.
  • Gljivu u cediljci oprati pod mlazom hladne vode.
  • Ispranu gljivu staviti u čistu teglu, naliti mleko i promešati
  • Teglu prekrivenu gazom držati na sobnoj temperaturi
Nije poželjno gljivu dodirivati prstima niti metalnim predmetima!
Držati na sobnoj temperaturi!


Kefir kao lek - Kura za ozdravljenje
  • Kefir se pije 20 dana uvek uveče, pre spavanja.
  • Nakon 20 dana ide pauza od 10 dana.
  • Ciklus se ponavlja sve dok ne nastupi poboljšanje.
Jedan ciklus traje 20 dana, a zatim 10 dana pauze. Ciklus se ponavlja barem 3 puta.Ako se gljiva ne prelije mlekom, ona pocrni i nakon 24 časa gubi svoju lekovitost. Zato i tokom pauze od 10 dana, gljiva se redovno pere i preliva mlekom. Zdrava gljiva se udvostruči za nekih 15-20 dana. Možete je podeliti i razdeliti porodici i prijateljima kako bi i oni mogli da spremaju domaći kefir.