Kefir (Tibetanska gljiva), napitak dugovečnosti je zdrav mlečni proizvod koji lako možete pripremiti i u  vašem domu.
Terapeutska svojstva kefira potiču od njegove mikroflore tj. od kefirnih zrna. Tako je još 1887. god. priznat kao najbolje sredstvo protiv plućne tuberkuloze. Radi lake probavljivosti i podržavanje apetita, upotrebljava se kao sredstvo kod rekonvalescenata i oslabelih osoba. Uspešno se primenjuje za lečenje želudačnih i crevnih poteškoća i katara, nekih bubrežnih bolesti, određenih nadražaja jetre itd.
Može se konzumirati u prilično velikim količinama od 1 do 1,5 l dnevno. U kefiru ima naročito mnogo vitamina B, koje stvaraju kvasci. Svarljivost mu je veća nego kod mleka: sirovo mleko se zadržava u želudcu 7,5 sati, kuvano mleko 7 sati, kefir iz masnog mleka 4,5 sata i kefir iz obranog mleka 3 sata. Alkohol, u tim količinama koje sadrži kefir, podražuje apetit i povoljno utiče na krvni i nervni sistem. Kefir se smatra izvrsnim hranjivim lekovitim sredstvom za odojčad i decu sa slabom probavom, lenjom stolicom i uopšte kad se loše osećaju.

Kefir kao lek
Kefir se može koristiti koristi kod bolesti želuca i creva, akutne upale jetre, hemijskog stersa (zloupotreba lekova i narkomanija), bubrežnih bolesti, bolesti kože, TBC-a, karcinoma, zatvora, anemije, alergija i astme, kardiovaskularnih bolesti, dijebetesa, a za decu je dobar kao zamena za mleko. Na Kavkazu ga deca i odrasli piju umesto vode. Kefir odlično gasi žeđ.

  • alergijski osip, ekcem – 0,5 litre dnevno (obolele delove namazati kefirom)
  • problem sa bubrezima i bešikom -1 litar dnevno
  • bolesti zavisnosti (alkoholozam i narkomanija)- 1 litar kefira dnevno
  • čir na želucu i dvanaestopalčnom crevu -1 litar dnevno (tokom 2 meseca)
  • astma, bronhijalni katar - 1 litar dnevno
  • snižava pritisak i telesnu težinu
  • anemija i leukeminja 1 litar (u težim slučajevima 2 l dnevno)
  • upala žučne kese i žučnih bolesti - 1 litar dnevno (2-3 meseca)